Menu Zavrieť

Ako porozumieť svojej tráviacej sústave

Ako to funguje

Predtým, ako porozumieme tomu ako dochádza ku kŕčom a bolesti brucha, je dôležité vedieť, kde sa vo vašom bruchu nachádzajú jednotlivé orgány a aké sú ich funkcie.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Horná časť brucha
1Pažerák

Jedlo sa po požutí a prehltnutí posúva v trubici zvanej pažerák nadol. Na dolnom hlbšom konci pažeráka sa nachádza pevný kruhový sval, ktorý sa nakrátko uvoľní, aby umožnil potrave posun do žalúdka. Zvyčajne je ale pevne stiahnutý, aby zabránil návratu žalúdočnej kyseliny do pažeráka – tzv. refluxu, čím by sa poškodili citlivé vnútorné steny pažeráka.

Horná časť brucha
2 Žalúdok

V žalúdku sa zdržiava prehltnutá potrava a tekutiny, kde sa miešajú so silne kyslými tráviacimi šťavami. Svaly (nazývané “hladké svalstvo”) nachádzajúce sa okolo dolnej časti žalúdka zmiešavajú potravu so žalúdočnou kyselinou, ktorá skvapalňuje pevnú potravu a rozkladá tuky.

Horná časť brucha
3Pankreas (podžalúdková žľaza)

Pankreas má približne rovnakú veľkosť a tvar ako malý banán a nachádza sa v hornej časti brušnej dutiny smerom k chrbtu a chrbtici. Pankreas produkuje priehľadnú tráviacu tekutinu zloženú z bikarbonátu (zásaditá zložka) a enzýmov vylučovaných do tenkého čreva za účelom rozkladania potravy. Tieto enzýmy umožňujú trávenie bielkovín, tukov a sacharidov na maličké molekuly tak, aby ich tenké črevo mohlo absorbovať. Pankreas produkuje aj inzulín a iné dôležité hormóny.

Horná časť brucha
4Pečeň

Pečeň je najväčšou žľazou v ľudskom tele a vykonáva veľké množstvo úloh ovplyvňujúcich všetky telesné systémy. Krv opúšťajúca žalúdok a tenké črevo, prechádza cez pečeň a tu je spracovaná. Okrem toho, pečeň produkuje aj tekutinu nazývanú žlč, ktorá sa vylučuje do žlčníka.

Dolná časť brucha
5Žlčník

Žlčník je orgán, v ktorom sa zhromažďuje žlč – tmavá horká tekutina, ktorá pomáha tráveniu potravy emulzifikovaním tukov. Žlčník má v naplnenom stave veľkosť vajíčka. Aj keď sú jeho steny tenké, sú vytvorené zo svalového tkaniva, ktoré je dostatočne silné na to, aby sa v prípade potreby stiahlo a vylúčilo žlč do tenkého čreva.

Dolná časť brucha
6Tenké črevo

Tenké črevo je dlhá svalová trubica. U dospelého človeka je približne 6 m dlhé a absorbuje z potravy väčšinu živín. Natrávenú potravu posúva pozdĺž čreva peristaltika – vlnitý pohyb hladkého svalstva tenkého čreva. Tento pohyb je koordinovaný hustou sieťou nervov v stenách svalstva tenkého čreva.

Dolná časť brucha
7Hrubé črevo

Hrubé črevo absorbuje zvyšné živiny z natrávenej potravy, ktoré neboli absorbované v tenkom čreve, a takisto z potravy odstraňuje prebytočnú vodu. Ak sa peristaltika – vlnitý pohyb hladkého svalstva tenkého čreva, ktorý pomaly posúva odpadový materiál pozdĺž hrubého čreva zastaví alebo spomalí, odpad nemôže byť vylúčený a vzniká zápcha. Ak je odpad posúvaný v hrubom čreve príliš rýchlo (napr. z dôvodu kŕčov), prebytočná tekutina sa nestíha odstrániť a môže spôsobiť hnačku.

Dolná časť brucha
8Obličky

Obličky sa nachádzajú na zadnej strane brušnej dutiny a filtrujú odpadový materiál z krvi. V obličkách prebieha fyzikálno – chemický proces zvaný “osmóza”, ktorý vylučuje soli, kyseliny a iné odpadové látky z krvi. Na rozdiel od ostatných orgánov nachádzajúcich sa v brušnej dutine si obličky pre výkon svojej funkcie nevyžadujú svalové sťahy.

Dolná časť brucha
9Reprodukčné orgány (ženské)

Ženské reprodukčné orgány sú umiestnené v blízkosti a pred hrubým črevom, pod a za tenkým črevom. Medzi obdobím puberty (10 až 16 rokov veku) a menopauzy (okolo 50 rokov veku), maternica, vajíčkovody a vaječníky produkujú pohlavné hormóny a reagujú na meniacu sa hladinu hormónov v mesačných cykloch. Menštruácia, mesačné krvácanie u ženy, predstavuje časť menštruačného cyklu. Tento cyklus sa začína v 1. deň periódy, ktorá trvá v priemere 28 dní. Počas menštruácie môže dôjsť v maternici a v okolitých orgánoch v brušnej dutine ku kŕčom.

Trávenie a brušné kŕče

Teraz, keď už viete ako funguje každý z hlavných orgánov v brušnej dutine, pozrieme sa na to, ako vznikajú brušné kŕče.

Ako pôsobí Buscopan®